• ma t/m vr 9:00 uur - 17:00 uur
  • 0118-440 444
Schotland
Er zijn landen die je minstens één keer in je leven bezocht moet hebben, en Schotland is daar absoluut één van. Het is niet voor niets zo’n populaire bestemming.

Begin je avontuur in de adembenemende hoofdstad Edinburgh. Deze historische stad is een ware must-see. Met zijn warme gastvrijheid, sfeervolle winkels, levendige festivals, fascinerende musea en indrukwekkende monumenten zoals het iconische Edinburgh Castle, heeft Edinburgh alles wat je hartje begeert. De honderden pubs en het feit dat Edinburgh een universiteitsstad is, geven de bruisende stad een gemoedelijke sfeer.

De Schotse Hooglanden zijn gewoonweg spectaculair. De uitgestrekte vergezichten, afgelegen valleien (‘glens’) en donkere, mysterieuze meren (‘lochs’) maken van Schotland één van de mooiste plekken ter wereld. Maar onderschat de charme van de lieflijke Lowlands niet. In Royal Deeside kun je genieten van prachtige kastelen, bereikbaar via een schilderachtige kastelenroute. En als je een whiskyfan bent, dan moet je zeker naar de Speyside. Dit gebied herbergt meer dan de helft van alle Schotse malt whisky distilleerderijen.

De Schotse Borders zijn nog een goed bewaard geheim. Dit gebied, net boven de grens, was eeuwenlang het toneel van strijd tussen de Engelsen en Schotten, wat resulteerde in een indrukwekkende verzameling burchten en versterkte abdijen. Perfect voor een historische ontdekkingstocht. Maar de Borders zijn ook ideaal voor lange wandelingen en fietstochten door het heuvelachtige landschap.

Schotland biedt je een unieke vakantie-ervaring, vol met rijke tradities van muziek, mythen, clans en kilts. Het is een land dat je betovert en je een ‘anders-dan-anders’ vakantie geeft. Een reis die je nog lang bij zal blijven!
Lees meer
Schotland | Highlands | Highland cow
Reizen in Groot-Brittannië
Tolwegen
In Groot-Brittannië zijn in principe geen tolwegen. Wel is er in januari 2004 een tolweg geopend in de buurt van Birmingham, om de drukke M6 te ontlasten. Tussen de afslagen 4 en 11a kun je ervoor kiezen dit drukke stuk weg te ontlopen door de tolvariant te kiezen. Kosten voor deze tolweg, die een afstand van 27 mijl beslaat zijn af te lezen uit onderstaand overzicht van toltarieven. Voor sommige bruggen en tunnels geldt ook een tol, zoals bijvoorbeeld de Dartford Crossing. Actuele informatie hierover kun je nalezen op de website van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie/informatie/tol.

Wie snel op zijn bestemming wil zijn, gebruikt de 'motorway' (snelweg). Een ruime keuze aan kaarten en toergidsen kun je kopen via VisitBritain in Amsterdam en bij het Britain & London Visitor Centre in Londen. Ook als je eenmaal in Groot-Brittannië bent, worden de toeristische hoogtepunten je niet onthouden. De witbruine borden langs de wegen wijzen je op dichtbij gelegen attracties. Bij VisitBritain kun je de brochure 'Onontdekt Groot-Brittannië' aanvragen, boordevol suggesties voor rondreizen langs het onbekende Groot-Brittannië. Tevens kun je bij de Tourist Information Centres informeren naar lokale routes. Reisideeën genoeg dus!

Tolheffing Londen
In 2003 is in centraal Londen de Congestion Charge ingevoerd, een tolheffing om het centrum van Londen van het vele verkeer te ontlasten. De Charge geldt o.a. voor alle auto’s en motoren, dus ook huurauto’s en auto’s met buitenlands kenteken. De kosten zijn £15 per dag, van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 18.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 12.00 tot 18.00 uur. Meer informatie, o.a. over uitzonderingen en hoe te betalen, kun je nalezen op: https://tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge

Parkeren
Je mag niet parkeren in straten waar een dubbele gele streep langs de trottoirband getrokken is. De kosten van parkeren in de binnenstad van steden kunnen flink oplopen.

Maximale snelheden
Als verkeersborden niet tot een andere snelheid verplichten, gelden de volgende snelheden per uur: 48 km (30 mijl) in bebouwd gebied, 96 km (60 mijl) op tweebaanswegen en 112 km (70 mijl) op snelwegen en vierbaanswegen.

Verkeersvoorschriften
VisitBritain heeft een aantal afwijkende verkeersborden en verkeersregels voor je op een rijtje gezet op www.visitbritain.nl. Meer verkeersinformatie vind je in The Highway Code, verkrijgbaar bij de kantoren van de Automobile Association (AA) en bij de Royal Automobile Club (RAC). De gordel is verplicht voor de bestuurder en degene(n) ernaast. Als de achterbank voorzien is van gordels, moeten ze door inzittenden worden gebruikt. Er staan strenge straffen op rijden onder invloed in Groot-Brittannië. Mijd de combinatie 'drinken en rijden' altijd! Het spreekt voor zich dat zowel motorrijder als passagier verplicht zijn een helm te dragen op de motor. Bromfietsers moeten een helm dragen. De berijder moet in het bezit zijn van een bromfietscertificaat, of rijbewijs (A of B). De snorfiets is in Groot-Brittannië niet bekend en valt hier onder dezelfde regels als een bromfiets.

Verzekering
Niet alle Britse automobilisten zijn volledig verzekerd tegen schade die zij aan derden toebrengen. Als iemand je schade toebrengt kan het dus voorkomen dat niet alles wordt vergoed. Je verzekeringsmaatschappij weet hier meer van en kan u vertellen hoe je jezelf hiertegen kunt indekken.

Automobilistenorganisaties
Als je een autovakantie plant ben je gebaat bij het lidmaatschap van een automobilistenorganisatie. In geval van pech of bij andere problemen kan zo'n instantie de helpende hand bieden. Veel zekerheid biedt de Wegenwacht Europa Service. Voor meer informatie neem je contact op met de ANWB.

Links rijden - vereisten
Kijk altijd naar rechts als je vanuit stilstaande positie wegrijdt. Haal rechts in. Geef voorrang aan al het verkeer op rotondes. Het verkeer op hoofdwegen heeft voorrang boven het verkeer op kleinere wegen. Een witte streep, aangebracht over de breedte van de weg betekent stoppen en voorrang geven aan het verkeer op de hoofdweg voor je. Let goed op verkeersborden en wegmarkeringen en ken hun betekenis - ze zijn belangrijk en mogen niet worden genegeerd!

Koplampen
De koplampen van je auto staan afgesteld op de berm. Dit betekent dat ze in Groot-Brittannië op de andere weghelft schijnen, waardoor ze tegenliggers kunnen verblinden. Aangezien het verblinden van de tegenligger verboden is, word je aangeraden je koplampen af te plakken als je van plan bent in het donker te rijden. Dit kan met speciale stickers die in Nederland o.a. worden verkocht bij de ANWB. Je kunt echter ook zelf je koplampen afplakken. Zwarte doe-het-zelf tape houdt het licht voldoende tegen.

Bron: VisitBritain
Reizen met een elektrische auto
Steeds meer auto's rijden elektrisch en dit is ook in Schotland goed mogelijk. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Wij hebben dit hier voor je op een rijtje gezet.

Laadpalen
Het zoeken van een laadpaal is in Nederland relatief eenvoudig. In Schotland zijn er laadpalen voor publiek- en privégebruik, allen samengebundeld op de website van Zap-Map. Je ziet hier een overzicht van alle laadpalen in Schotland, of deze beschikbaar zijn en wie de aanbieder is. Het grotendeel van de laadpalen in Schotland zijn alleen te activeren met een bankpas of een creditcard. We raden om voor vertrek de apps Zap-Map en Plugsurfing te downloaden, zodat je onderweg altijd een overzicht van laadpalen bij de hand hebt. Schotland kent ook snelladers, waarbij je tijdens een kopje koffie snel je auto kunt opladen. Hyperchargers zijn daarentegen zeldzaam.

Aansluitingen
De reguliere laadpalen hebben allemaal een type 2 aansluiting, waarbij je je eigen kabel kunt gebruiken. De meeste Nederlandse elektrische auto's hebben een 3-fase-boordlader en deze laden bij het gros van de Britse laadpalen erg langzaam op, omdat dit 1-fase-laadpunten zijn. Met een 1-fase-boordlader heb je dus meer voordeel met het laden in Schotland. Gelukkig kun je in een app als Zap-Map wel de zoekfilter instellen, zodat je enkel 3-fase-laadpunten te zien krijgt.

Laadnetwerken
De grootste laadnetwerken in Schotland zijn Instavolt, BP Pulse/Polar, Geniepoint en Osprey.

Tarieven
Het tarief om je auto regulier te laden ligt rond de 40 pence per kWh. Snelladen is duurder en kost tussen de 50 en 75 pence per kWh. De laadprijs wordt meestal per kWh gerekend.

Betalen
In Schotland heb je de Chargeplace Scotland laadpas nodig. Dit is vrijwel de enige aanbieder van laadpalen in Schotland. Ze exploiteren een flink netwerk van (snel)laadpalen door het hele land. Omdat dit via allerlei partners gaat, heeft elke laadpaal een ander tarief. Deze tarieven publiceren ze op hun website. Ook Chargeplace Scotland heeft een eigen app. Vraag de Chargeplace Scotland laadpas op tijd aan, want het duurt ongeveer 2 weken voordat je de pas in huis hebt. Een alternatief voor deze laadpas is inbellen bij elk laadpunt. De transactie wordt dan op afstand gestart.

Tesla
Als je in een Tesla rijdt kun je haast zonder zorgen op reis naar Schotland. Net als de rest van Europa kent Groot-Brittannië duizenden laadpunten voor Tesla en honderden Superchargers. Enkel in dunbevolkt gebied kun je wel eens voor verrassingen komen te staan, omdat Superchargers hier zeldzaam zijn en opladen bij een regulier oplaadpunt vaak alleen in de grotere plaatsen kan.

Laden via het stopcontact
Ook in Schotland kun je opladen via het stopcontact. Let wel dat je hiervoor een zwaar uitgevoerde adapterstekker meeneemt. Een normale 3-pin wereldstekker voldoet hier niet voor. Zwaardere adapterstekkers zijn onder andere te koop bij bouwmarkten en de betere elektronicazaken.
Reisdocumenten
Welke reisdocumenten heb je nodig voor Groot-Brittannië?
Als inwoner van Nederland of België heb je een geldig paspoort nodig voor je bezoek aan Groot-Brittannië. Het is niet meer mogelijk om met een Europese ID-kaart naar Groot-Brittannië te reizen. Het paspoort moet minimaal geldig zijn tot en met de dag van je terugreis. Het is tot op heden niet nodig om over een visum te beschikken. Dit geldt voor inwoners van de Europese Unie, niet-EU lidstaten van de EER (Noorwegen, Liechtenstein en IJsland), Zwitserland en inwoners van overzeese gebieden. Ben je een Amerikaanse, Canadese of Australische toerist? Ook dan kun je zonder visum reizen in het hele VK, op voorwaarde dat je over een geldig paspoort beschikt. Tevens dient de reden voor je bezoek te voldoen aan de immigratievoorschriften. Ook paspoorthouders in sommige Zuid-Amerikaanse en Caribische landen en Japan mogen zonder visum reizen in het VK.

Heb je nog verdere vragen over de benodigde reisdocumenten of het aanvragen van een visum? Raadpleeg dan de officiële website van de Britse Overheid.

Bron: VisitBritain

Op reis met kinderen
Voor een reis naar het buitenland met een minderjarige is de toestemming van de gezaghebbende ouder(s) nodig. Via www.kinderontvoering.nl kun je bekijken welke documenten geadviseerd worden om mee te nemen voor de controle aan de Nederlandse grens. Het kan zijn dat de buitenlandse autoriteiten aanvullende eisen stellen voor het reizen met een minderjarige. Voor de vraag welke documenten er nodig zijn om het land van bestemming in en uit te reizen, adviseren wij je om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat.
In geval van nood
Noodgevallen
In Engeland, Schotland en Wales kun je in geval van nood bellen met nummer 112 of met 999. Via beide nummers kun je zowel politie, brandweer als ambulance bereiken. Het gebruik van de nummers is gratis, maar ze zijn alleen bedoeld voor echte noodgevallen. Aan de kust kun je via nummer 999 ook verbonden worden met de Britse kustwacht, the Royal National Lifeboat Institute.

Ben je iets kwijtgeraakt of is er iets van je gestolen, doe dan altijd aangifte bij de politie. Het verslag van de aangifte heb je nodig om de schade te verhalen op je verzekering. Een loket voor verloren voorwerpen (Lost & Found) vind je op alle grote trein- en busstations.

De traditionele bobby (een vriendelijke benaming voor een politieman) is nog altijd een veel voorkomend verschijnsel op straat, maar er zijn ook veel politiepatrouillewagens in de steden en dorpen. In alle steden en dorpen bevinden zich politiebureaus waar je je kunt melden mocht je problemen hebben. In tegenstelling tot veel andere landen, draagt het politiekorps in Groot-Brittannië geen vuurwapens, maar er zijn speciaal opgeleide “Firearms Officers”. Vraag een politieman of –vrouw om hulp als je de weg kwijt bent - ze zijn vriendelijk, zeer benaderbaar en behulpzaam. Verkeersagenten kunnen je ook helpen om je de weg te wijzen. Als je het slachtoffer bent van een misdaad, neem dan contact op met de politie door 999 te bellen, of 101 voor niet-dringende gevallen. Alle grote steden in Groot-Brittannië hebben wijkagenten die de straten van de stad patrouilleren en samenwerken met de politie. Zij kunnen asociaal gedrag aanpakken, advies geven voor de preventie van misdaden en je helpen als je de weg kwijt bent of met andere informatie.
Tijd
Groot-Brittannië zit in de tijdzone van de Greenwich Mean Time (GMT). Het is hier altijd 1 uur vroeger dan in Nederland waar we onder de European Standard Time vallen. Net als in Nederland kent het Verenigd Koninkrijk een zomertijd waarbij de klok 1 uur vooruit gaat, de British Summer Time (BST). Zomer- en wintertijd gaan in Engeland, Schotland en Wales op dezelfde dagen in als in Nederland. Het tijdsverschil blijft dus 1 uur. De meeste moderne smartphones passen hun tijd aan in het VK zodra er internetverbinding is.
Feestdagen
• Nieuwjaarsdag | New Year's Day heel Groot-Brittannië - 1 januari
• Extra New Year's Bank Holiday alleen Schotland - 2 januari
• St Patrick's Day alleen Noord-Ierland - 17 maart
• Goede vrijdag | Good Friday heel Groot-Brittannië
• 2e Paasdag | Easter Monday England, Wales en Noord-Ierland
• Early May Bank Holiday heel Groot-Brittannië - 1e maandag in mei
• Spring Bank Holiday heel Groot-Brittannië - laatste maandag in mei
• Summer Bank Holiday alleen Schotland) - 1e maandag in augustus
• Summer Bank Holiday England, Wales en Noord-Ierland - laatste maandag in augustus
• 1e Kerstdag | Christmas Day heel Groot-Brittannië - 25 december
• 2e Kerstdag | Boxing Day heel Groot-Brittannië - 26 december

Op Kerst na zijn op feestdagen (in Groot-Brittannië 'Bank Holidays' genoemd) de meeste bezienswaardigheden en veel winkels geopend. Banken en postkantoren zijn gesloten. Zoals je kunt zien vallen veel Bank Holidays op maandag. Veel Britten gebruiken deze lange weekenden voor een korte vakantie in eigen land. Houd rond die data dus rekening met een beperkt aanbod aan accommodatie.
Betalen
Oude munten en bankbiljetten
In 2017 heeft The Bank of Engeland nieuwe biljetten van 5 en 10 pond en nieuwe muntstukken van 1 pond ingevoerd. Deze oude biljetten en muntstukken zijn vanaf 2018 niet meer geldig. Dit betekent dat vanaf deze data de biljetten en munten niet meer te gebruiken zijn in winkels, horeca en bij attracties. Bij The Bank of England kun je alle oude munten en biljetten altijd inwisselen voor nieuwe. Let goed op: het kan soms gebeuren dat je oude biljetten of muntstukken ontvangt als wisselgeld. Accepteer deze niet en vraag de winkelier om nieuwe.

Munteenheid
De munteenheid van Groot-Brittannië is het pond (voluit in het Engels: pound sterling). 1 pond is onderverdeeld in 100 pence. Het symbool voor de pond is £ en vaak wordt de afkorting GBP gebruikt. Schotland heeft zijn eigen bankbiljetten voor ponden. Deze hebben dezelfde waarde en zijn ook buiten Schotland geldig. Let op: in Schotland bestaat er ook een biljet voor £1, dit biljet kun je buiten Schotland niet gebruiken. Het is na een bezoek aan Schotland slim om de Schotse biljetten in te ruilen voor de standaard briefjes, deze kun je eenvoudiger inwisselen. Je kunt met praktisch alle Nederlandse bankpassen geld pinnen in Groot-Brittannië. Meestal geeft dit ook de beste wisselkoers. Wil je contant geld inwisselen dan kan dat op diverse plekken bij ‘bureaux de change’.

Je vindt deze onder andere in:
• Banken
• Reisbureaus
• Postkantoren
• Vliegvelden
• Grote treinstations

Wisselkoers Britse Pond
De wisselkoers van het Britse Pond ten opzichte van de Euro verandert vrijwel continu. Kijk voor de actuele wisselkoers op internet of neem contact op met je bank. De wisselkoers bij ‘bureaux de change’ wijkt vaak sterk af van de normale rekenkoers. Ook tussen de bureaus onderling zijn er vaak grote verschillen. Het loont de moeite om er een paar met elkaar te vergelijken voordat je contant geld wisselt.

Openingstijden van banken
Informeer je bank dat je naar het buitenland reist als extra veiligheidsmaatregel. Hoewel er veel banken in grote steden in Groot-Brittannië zijn, is het onwaarschijnlijk dat je een bank moet bezoeken. De belangrijkste bankzaken kun je online of via een app regelen. Let er hierbij wel op dat je een veilige internetverbinding gebruikt. Openbare Wi-Fi is vaak niet erg betrouwbaar, het normale 3G of 4G netwerk is een betere keuze.

Geldautomaten
Geldautomaten worden in Engeland, Schotland en Wales ‘cash machines’ of ATM’s genoemd, je vindt ze op vele plaatsen. Sowieso bij grote winkelstraten en winkelcentra en in bijna elk bankkantoor. UJe ziet ze ook in supermarkten, postkantoren, benzinestations, treinstations en stations van de metro in Londen. Tegenwoordig hebben de meeste pinautomaten de optie te kiezen voor aanwijzingen in diverse talen. Sommige automaten rekenen transactiekosten, dit staat dan in beeld. Je kunt vaak ook geld opnemen met creditcards, maar de kosten hiervan zijn vaak hoger.

Welke betaalkaarten kan ik gebruiken in Groot-Brittannië?
Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je met pin betalen in Britse winkels en restaurants. Staat het Maestro-logo op je bankpas en is hij geldig in Europa (of zelfs wereldwijd)? Dan kun je ermee uit de voeten. Het is natuurlijk slim om dit van tevoren nog even bij je bank te controleren. Je kunt bij veel banken de geldigheid voor Europa aanzetten via hun app. Kun je in Nederland contactloos betalen met je pas, dan kan dat in Groot-Brittannië meestal ook. Van de creditcards worden Visa en Mastercard het meest geaccepteerd. American Express en Diners Club zijn minder gangbaar, maar worden nog steeds bij veel gelegenheden aangenomen (vooral in de horeca).

Kan ik overal betalen met mijn kaart?
Met een normale pinpas kun je bijna overal terecht (als hij geschikt is voor betalen in Europa). Sommige kleine horecagelegenheden en bijvoorbeeld kraampjes op de markt, accepteren alleen contant geld. Creditcards zijn niet altijd geldig bij kleine winkels en guesthouses, of alleen bij besteding van een minimum bedrag (vaak vanaf £5). Controleer dit altijd voor je aankoop. De geaccepteerde kaarten herken je meestal aan een sticker op de deur of etalage.

Kan ik pinnen met mijn betaalkaart of creditcard?
In de meeste gevallen kun je geld opnemen met je kaart bij een geldautomaat (ATM). Houd er rekening mee dat je bank of creditcardmaatschappij hiervoor kosten kan rekenen. Bij creditcards liggen deze kosten hoger dan bij betaalkaarten.
Winkelen
Wanneer zijn de winkels geopend?
De meeste winkels in Engeland, Schotland en Wales zijn sowieso open van 10:00 tot 17:30 uur van maandag tot en met zaterdag. In grote plaatsen blijven ze meestal langer open (tot 19:00 uur) en kun je ook op zondag terecht. Supermarkten, newsagents en dergelijke algemene winkels gaan meestal pas om 22:00 uur dicht of zijn zelfs 24 uur per dag geopend.

Wanneer zijn de musea geopend?
De openingstijden van de Britse musea verschillen onderling natuurlijk altijd wel iets, maar in de regel kun je uitgaan van 10:00 tot 17:00 uur. De openbare musea van Londen hebben bijna allemaal minstens 1 dag in de week met extra lange openingstijden (tot 21:00 uur). Sommige musea zijn 1 dag in de week gesloten, maar de meesten sluiten alleen met Kerst en op Nieuwjaarsdag. Controleer de openingstijden voor je bezoek op de website van het museum van je keuze.

Nationale feestdagen
Op Bank Holidays (de Britse nationale feestdagen) houden sommige winkels, attracties en restaurants de deuren gesloten. Veruit de meesten doen dit alleen op beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag. Op die drie dagen is werkelijk alles gesloten. Op de andere Bank Holidays kun je op de meeste plekken wel terecht. Een leuk extraatje van de Bank Holidays: op die dagen zijn er vaak veel evenementen zoals festivals en jaarmarkten. Controleer dus voor je reis of er een Britse nationale feestdag valt in je vakantie en wie weet valt er extra veel leuks te beleven.
Telefoneren
Wie vanuit Groot-Brittannië rechtstreeks naar Nederland wil bellen, toetst eerst de internationale code in (00), gevolgd door de code voor Nederland (31). Daarna het gewenste netnummer zonder de 0 en het abonneenummer. Zo bel je naar Amsterdam met de volgende cijfers: 00 31-20 + gewenst abonneenummer. Vanuit Nederland naar Groot-Brittannië draai je (00) gevolgd door de code voor Groot-Brittannië (44). Tip: zorg ervoor dat de nummers in het telefoonboek van je mobiele telefoon al beginnen met 0031, dan kun je meteen bellen met je mobiele telefoon.

Ben je van plan te bellen tijdens je verblijf in Groot-Brittannië? Controleer dan van tevoren hoe het zit met de kosten van bellen in het buitenland op je mobiele abonnement. Steeds meer providers rekenen dezelfde kosten binnen Europa als voor bellen binnen Nederland. Is bellen met je eigen abonnement geen aantrekkelijke optie, dan zijn er diverse alternatieven:

Bellen vanuit een telefooncel
Je ziet ze nog door het hele land, de beroemde rode, Britse ‘Phone Boxes’. Alleen staat er lang niet altijd meer een werkende telefoon in. Ook in Groot-Brittannië zijn telefooncellen overbodig geworden door de opkomst van mobiel bellen. De meeste kans een cel met werkende telefoon te vinden heb je in drukbezochte toeristische stadscentra (Londen, Edinburgh e.d.). Hier worden ze gezien als toeristische attractie en blijven ze nog wel in bedrijf. Op het platteland kom je ook nog geregeld cellen met telefoon tegen, vooral in gebieden met slechte mobiele dekking. In de telefooncellen kun je betalen met munten van 10p, 20p, 50p en £1. Nieuwe modellen accepteren ook de munten van £2 en telefoonkaarten die nog te koop zijn bij News agents en postkantoren. Het minimumbedrag voor een telefoongesprek is 60p.

Prepaid abonnement (pay as you go) of sim-only
Ben je langere tijd in Engeland, Schotland of Wales dan loont het een (tijdelijk) abonnement of een prepaid simkaart te kopen. Prepaid kaarten koop je o.a. bij de supermarkt, een sim-only abonnement bij telefoonwinkels die je in de meeste high streets tegenkomt. Een speciaal sim-only pakket voor bezoekers uit het buitenland is te koop via de VisitBritain Shop.

Bellen via Wi-Fi
Gratis Wi-Fi is overal te vinden. In je hotel, bij koffietentjes en zelfs in musea en attracties. Is de verbinding een beetje in orde dan kun je bellen via bijvoorbeeld FaceTime of WhatsApp. In een museum of horecagelegenheid graag op bescheiden volume als het kan.

Bron: VisitBritain
Elektriciteit
Het voornaamste verschil in elektra tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland & België zit hem in de stekkers en stopcontacten. De Britten gebruiken hiervoor aansluitingen met 3 blokvormige pinnen. Wil je je eigen apparaten of adapters gebruiken, dan heb je een verloopstekker nodig.

Voltage
Het standaard-voltage (zwakstroom) in Engeland, Schotland en Wales is 220/240 AC, 50 Hz.

Huisdieren
Op vakantie met de hond of kat
Een huisdier meenemen naar Groot-Brittannië was tot voor kort bijna onmogelijk. Ieder huisdier moest verplicht 6 maanden in quarantaine. Sinds enige jaren zijn de regels versoepeld, maar je huisdier (hond of kat*) dient aan een aantal strenge bepalingen te voldoen. Je dierenarts kan je alles vertellen over het zogenaamde Pets Travel Scheme.

In het kort komt het op het volgende neer, je dient ca. 3 maanden voor vertrek te beginnen met de procedure:
• je huisdier dient te zijn voorzien van een microchip ter identificatie
• vervolgens dient je huisdier gevaccineerd te worden tegen rabiës
• je dient zorg te dragen voor een EU dierenpaspoort
• je huisdier dient voor vertrek behandeld te worden tegen teken en spoelwormen

Je kunt nu op reis, mits je alle benodigde formulieren meeneemt. Huisdieren zijn bij de meeste vervoersmaatschappijen toegestaan. Bij de langere oversteken dient een kennel te worden gereserveerd. Huisdieren zijn nimmer toegestaan in publieke ruimtes of hutten. Het vervoer van je huisdier is op eigen risico.

Huisdieren reizen niet voor niets. Alle vervoersmaatschappijen berekenen een prijs voor een huisdier. Houd er rekening mee dat indien je huisdier mee op reis gaat je langere tijd van tevoren aanwezig moet zijn. Een half uur eerder aanwezig zijn wordt aanbevolen. Voorts is het verstandig om bij reservering van je passage het chipnummer van je huisdier door te geven; dit scheelt doorgaans aanmerkelijk in tijd.

* voor andere huisdieren dan hond of kat gelden andere voorwaarden

N.B. Bovenstaande informatie bindt ons niet. De juiste informatie krijg je van je dierenarts! Voor meer actuele informatie kijk je op de (Engelstalige) site van DEFRA
Onze favorieten reizen naar Schotland
vanaf: € 987 p.p.
Fall in love with Scotland
Autorondreizen - Schotland - Schotland: midden
Ontdek de charme van Schotland.

• 10-daagse reis
• comfortabel met DFDS naar Engeland
• uitgebreid Schots ontbijt
• Schotse Hooglanden, lochs en nationale parken
vanaf: € 789 p.p.
Harry Potter in Schotland
Autorondreizen - Schotland - Schotland: midden
Op Harry Potter avontuur in Schotland.

• 10-daagse reis
• comfortabel met DFDS naar Engeland
• uitgebreid ontbijt
• kastelen, Jacobite Steam Train en lochs
vanaf: € 1429 p.p.
Grand Tour Scotland
Autorondreizen - Schotland - Schotland: midden
Ontdek het beste van Schotland.

• 15-daagse reis
• comfortabel met DFDS naar Engeland
• uitgebreid Schots ontbijt
• Schotse Hooglanden, steden en lochs

Maak je reis compleet

Een reis is niet compleet zonder vooraf geboekte excursies. Hieronder kun je zien welke extra’s je voor deze bestemming van tevoren bij ons kunt bijboeken.

Jacobite Steamtrain
Treinrit
Stap aan boord van de Jacobite stoomtrein en beleef een van de mooiste treinreizen ter wereld! Vanuit Fort William, aan de voet van Ben Nevis, reis je door adembenemende Schotse landschappen, langs glinsterende meren en weelderige valleien. Een hoogtepunt is het beroemde Glenfinnan Viaduct met zijn 21 bogen, bekend uit de Harry Potter-films. In het pittoreske Mallaig kun je 90 minuten genieten van de levendige vissershaven. Daarna keert de trein terug naar Fort William. Een nostalgische tocht vol magie en natuurpracht!
Wildlife Cruise
Boottocht
Deze schitterende excursie kun je perfect combineren met de legendarische Jacobite Steamtrain. Vertrekkend vanuit Mallaig vaar je richting Green Island op de Knoydart Peninsula, waar zeehonden rusten op de rotsen. Op het water word je omringd door een diversiteit aan vogels, nieuwsgierige bruinvissen, dartelende dolfijnen, majestueuze walvissen en zelfs de imposante reuzenhaaien (hoewel natuurlijk niet gegarandeerd). Ontspan aan de bar en geniet van de adembenemende uitzichten. Dit wordt een avontuur om nooit te vergeten!






Cruise Loch Lomond
Boottocht
Maak een betoverende cruise over het uitgestrekte oostelijke deel van Loch Lomond. Vanuit Tarbet vertrek je op een avontuurlijke tocht door een van de mooiste meren van Schotland. Tijdens de cruise passeer je de indrukwekkende Arklet Waterfalls, waar het water glinsterend over de rotsen stroomt. Bij aankomst in het schilderachtige dorpje Inversnaid heb je de tijd om rond te wandelen en de rust in je op te nemen. De flexibele terugvaarten laten je toe om op je eigen tempo van deze idyllische plek te genieten.
Cruise Loch Ness
Boottocht
Stap aan boord van een betoverende cruise over het legendarische Loch Ness. Vanuit het charmante Fort Augustus vaar je langs het groene Cherry Island en de imposante Fort Augustus Abbey, terwijl je het mysterieuze meer verkent. Houd je ogen goed open, want Loch Ness is beroemd om zijn mythische bewoner, Nessie. Misschien spot je wel een glimp van dit legendarische monster! Deze 50 minuten durende cruise biedt je een unieke ervaring in het hart van de Schotse Hooglanden. Laat je betoveren door de magie van Loch Ness!
Dolphin Spirit
Boottocht
Beleef een magisch avontuur met de Dolphin Spirit cruise vanuit Inverness! Terwijl je de kalme wateren van de Moray Firth verkent, wordt je omringd door de schoonheid van de Schotse kust en de mogelijkheid om speelse dolfijnen te spotten. De tocht begint in de haven van Inverness, waar je aan boord stapt van een comfortabele boot. Terwijl de skyline van de stad langzaam verdwijnt, deelt je gids fascinerende verhalen over de omgeving en de wilde dieren die hier leven. Een onvergetelijke ervaring midden in de natuur!
Wildlife Tour
Boottocht
Vanuit Oban beleef je een adembenemend avontuur tijdens een 2 uur durende RIB-boot trip langs de op drie na grootste natuurlijke whirlpool ter wereld. Je gids vertelt je alles over de fascinerende natuur en dieren die je onderweg tegenkomt. Scheer over de golven, omgeven door de ruige kustlijn van Schotland, en houd je ogen open voor de majestueuze zeearend met zijn witte staart en de indrukwekkende steenarend die regelmatig gespot wordt. Laat je meeslepen door de opwindende pracht van dit unieke avontuur!
Whales Tour
Boottocht
Ga mee op een 2,5 uur durende reis op zoek naar walvissen, dolfijnen en orka's. De tocht brengt je vanuit Oban naar de Garvellachs, waar de zee bruisend tot leven komt met overvloedig voedsel, waardoor het de ideale plek is om deze majestueuze wezens te zien. Onderweg kun je ook bruinvissen, otters en reuzenhaaien spotten. Hoewel er geen garanties zijn, is de kans groot dat je deze wilde dieren ziet tijdens deze excursie. Bereid je voor op een avontuur vol spanning en verwondering op de uitgestrekte oceaan!







Loch Tay Safari
Boottocht
Ontdek de magie van Loch Tay tijdens deze boottocht vanuit Kenmore. Laat je betoveren door de mystieke charme van Loch Tay, terwijl je meer te weten komt over haar rijke geschiedenis en legendarische verhalen. Luister naar verhalen van oude clans en mythische wezens die hier ooit hebben gewoond, terwijl je langs oude kastelen en ruïnes vaart die getuigen van een rijk verleden. Hier, te midden van het grootste meer van Perthshire, voel je de kracht van de natuur en de tijdloze schoonheid die het te bieden heeft.
Mountain Safari
4WD Excursie
Laat je vanuit Aberfeldy meevoeren op een 4WD-expeditie door de ruige Schotse hooglanden, geleid door een doorgewinterde gids die het terrein als zijn broekzak kent. Voel de kracht van de motor terwijl de Land Rover of Pinzgauer de bergachtige paden trotseert, klaar om het onbekende te verkennen. Houd je ogen open, want wie weet spot je majestueuze edelherten, dartelende hoenders, speelse berghazen of zelfs de indrukwekkende steenarend. Dus laat het avontuur beginnen en bereid je voor op een excursie vol ontdekkingen en wonderen!
Red Deer Centre
Dierenpark
Ontdek het Red Deer Centre in Aberfeldy, waar je niet alleen herten kunt aaien en voeren, maar ook oog in oog komt te staan met majestueuze edelherten. Laat een ervaren Safari Ranger Safari Ranger je alles vertellen over deze prachtige wezens, hun gewoonten en hun belangrijke rol in het ecosysteem. Geniet van een ontmoeting met een tamme kerkuil tijdens de vogelshow en laat je omarmen in een wereld vol natuurlijke schoonheid en onvergetelijke ontmoetingen.
Isle of Skye
Dagexcursie
Maak een prachtige excursie vanuit Inverness naar het meest geliefde eiland van Schotland: Skye. De excursie voert je eerst naar Loch Ness, waar je het beroemde monster kunt spotten en Urquhart Castle kunt bewonderen. Vervolgens reis je door de Hooglanden via Eilean Donan Castle naar Isle of Skye. Hier verken je het Red Cuillin-gebergte, Portree, Sligachan, Old Man of Storr en Kilt Rock. Een onvergetelijke dag die genoeg indrukken zal achterlaten. Tip: vergeet je camera niet mee te nemen!
Whisky Experience
Whisky tour
Laat je meevoeren naar de wereld van Schotse whisky bij The Scotch Whisky Experience in het hart van Edinburgh. Verken 's werelds grootste collectie Schotse whisky tijdens een rondleiding langs de rijke tradities en smaken van de vijf whiskyregio's van Schotland. Leer de kunst van het blenden en proef de diversiteit van single malt whisky's. Kies uit verschillende tours, elk ontworpen om je whiskyervaring te verdiepen. Of je nu een doorgewinterde whiskykenner bent of een beginnende liefhebber, er is altijd een tour die perfect bij je past.

Regio's van Schotland

Schotland | Edinburgh | Edinburgh Castle
Edinburgh
Edinburgh, dé festivalstad en een fantastische citytrip-stad! Tweeduizend jaar geschiedenis zit verstrengeld in het oud...
Edinburgh, dé festivalstad en een fantastische citytrip-stad! Tweeduizend jaar geschiedenis zit verstrengeld in het oude stadsdeel en uitstekende voorbeelden van 18e-eeuwse elegantie en ruimtelijke ordening vind je in de nieuwe stad. Schotland's hoofdstad verwierf roem voor haar gastvrijheid, winkels, zomerfestivals, uitstekende (kunst)musea, monumenten, enz. De honderden pubs en het feit dat Edinburgh een universiteitsstad is, zegt genoeg om de vrolijke vlotte sfeer van Edinburgh te begrijpen.

De Lothians, het gebied ten westen en ten oosten van Edinburgh zou je het 'platteland' van Schotland kunnen noemen. Een gebied met een eindeloos veel prachtige kust, een waslijst aan attracties en een mooie natuur, ideaal voor wie rustig en probleemloos wil wandelen en fietsen.

• Edinburgh Castle
• Museum of Scotland
• Royal Yacht Britannia
• Our Dynamic Earth
• Scottish National Gallery of Modern Art
• Linlithgow Palace, Linlithgow
• Seabird Centre, North Berwick
• Glenkinchie Distillery, nr Penicuik


Klik hier om onze reizen naar en door Edinburgh te bekijken.
Lees meer
Schotland | Glasgow
Glasgow
Vergeet alles wat je weet over het vroegere Glasgow, de stad heeft sinds 1990 een nieuw gezicht gekregen en bloeit nog ...
Vergeet alles wat je weet over het vroegere Glasgow, de stad heeft sinds 1990 een nieuw gezicht gekregen en bloeit nog steeds verder open en is inmiddels dé architectuur-, cultuur- en winkelstad van Groot-Brittannië. Geniet van de prachtige gebouwen en theehuizen van Charles Rennie Mackintosh. Oude gebouwen zijn omgetoverd tot moderne shopping centers en wat betreft de musea zijn de meest uiteenlopende kunstverzamelingen te bewonderen. Muziekliefhebbers, Foodies en echte zeeverkenners komen allemaal aan bod in deze boeiende stad. Wil je de drukke stad even ontvluchten, dan neem je de toeristenroute door de groene Clyde Vallei, ten zuiden van Glasgow, om pittoreske stadjes en frisse dorpen te vinden.
• Glasgow Science Centre
• Burrell Collection
• Tall Ship at Glasgow Harbour
• Glasgow Cathedral
• The Lighthouse
• McLellan Galleries
• Chatelherault (Country House), Hamilton
• New Lanark (World Heritage site), Lanark


Klik hier om onze reizen naar Schotland te bekijken.

Lees meer
Schotland | Highlands | Jacobite
Highlands
Natuur, whisky, meren en eilanden... Als in Europa nog ongerepte, wilde natuur bestaat, dan is het wel in de Schotse Hi...
Natuur, whisky, meren en eilanden... Als in Europa nog ongerepte, wilde natuur bestaat, dan is het wel in de Schotse Highlands. De ruige schoonheid van de bergen, de stilte in de heidevlaktes, de onbeschrijfelijke vergezichten, de grillige kust met die verrassende baaien en rustige vissersdorpen en de exotische aanblik van de eilanden in de verte... men moet het minstens éénmaal in zijn leven gezien hebben.

Voor de Whisky ga je naar de Speyside en Moray regio. Hier kun je de Malt Whisky Trail (bekijk de route) volgen langs de 7 whisky distilleerderijen. Of het Spirit of Speyside whisky festival bezoeken om meer te leren en te proeven van de Schotse whisky!

Gaat de oostkust prat op zijn mild klimaat en geringe regenval, de spectaculaire westkust steelt vooral de fotogenieke show. Natuurlijk is er Nessie, het monster. Skye is zowat de 'samenvatting van Schotland' en etaleert een aantal van de meest indrukwekkende landschappen: scherpe heuvels, schilderachtige kusten, een whisky distilleerderij en heel wat bezienswaardigheden.

• Loch Ness
• Ben Nevis (hoogste berg van Groot-Brittannië)
• Inverness
• Fort William
• Great Glen


Klik hier om onze reizen naar en door de Highlands te bekijken.
Lees meer
Schotland | Isle of Lewis | Blackhouses
Schotland: eilanden
Ten noorden en ten westen van Schotland vind je de prachtige Schotse eilanden. Orkney is de eilandengroep ten noorden v...
Ten noorden en ten westen van Schotland vind je de prachtige Schotse eilanden. Orkney is de eilandengroep ten noorden van Schotland. Het landschap is licht golvend en ideaal voor fietstochten. De ongeëvenaarde rust zorgt voor een ontspannende vakantie. Maar er valt ook heel wat te zien. Op Orkney blies een storm een pak duinen weg en legde een minidorp uit het Stenen Tijdperk bloot, met de stenen meubeltjes er nog in. Verder vind je er eeuwenoude begraafplaatsen, steenkringen en sporen van de Vikings. Orkney was overigens tot in de vijftiende eeuw eigendom van Noorwegen en deze invloeden zie je vandaag de dag nog terug in de dorpjes.

Op Orkney is ook een spectaculaire fauna te vinden. De verkeersborden waarop gewaarschuwd wordt voor overstekende otters suggereren dat Orkney een rijke fauna heeft, vooral omdat deze borden maar een paar minuten lopen van het centrum van Kirkwall beginnen. De fauna van Orkney, van de zeeklippen vol alken en drieteenmeeuwen tot het heideland waarboven zeldzame roofvogels zweven, levert dan ook een belangrijke bijdrage aan een verblijf op Orkney.

Ontdek de Westelijke Eilanden en ga eilandhoppen! Geniet van de geweldige muziek op het wereldberoemde Hebridean Celtic Festival of ga zeilen op Lewis, tijdens het Hebridean Maritime Festival. Bewonder de eindeloze witte zandstranden op Harris, proef de gerookte zalm op Uist en feest een week lang mee op Berneray, het favoriete eiland van prins Charles. Of neem het vliegtuig en land op de strandlandingsstrook van Barra (de enige luchthaven ter wereld die twee keer per dag door het tij wordt overspoeld) en ontdek hoe gastvrij de eilandbewoners zijn tijdens een liveoptreden in de pub van de fantastische plaatselijke band The Vatersay Boys.

De eilanden zijn een staalkaart van vergezichten vol verscheidenheid. Het woeste Mull met het buureiland Iona staan vooraan in de top10 van iedereen die een stress-vrije afwisseling zoekt. Jura en Islay zijn dichte buren met verschillend karakter: de eerste is een kleine wildernis met enkele hoge pieken vol rust, Islay, een golvende turfspons, die met zijn acht distilleerderijen tot het Nirvana van elke whiskyliefhebber behoort.
Orkney
• Skara Brae
• Ring of Brodgar
• St. Magnus Kathedraal
• Whisky Distileerderij Highland Park
• Old Man of Hoy

Hebriden
• Skye Museum of Island life
• Whisky distilleerderij van Islay
• Callanais Steencirkels en Loch Roag
• Stornoway
• Walvisvangstation bij Bunavondeadar
• Amhuinnsuidhe
• Balranald Natuurreservaat


Klik hier om onze reizen naar de Schotse eilanden te bekijken.
Lees meer
Schotland | Midden Schotland | The Kelpies Falkirk
Schotland: midden
Aberdeen; whisky, kastelen en eindeloos veel kust
De streek rond Aberdeen - Royal Deeside, een prachtig dal omzoomd do...
Aberdeen; whisky, kastelen en eindeloos veel kust
De streek rond Aberdeen - Royal Deeside, een prachtig dal omzoomd door berkenbossen - staat bekend als 'het kastelenland'. Hier pronkt o.a. ook Balmoral Castle, het zomerverblijf van de koningin. Maar dat is slechts één van de vele schitterende huizen en kastelen die u via de kasteelroute kunt bezoeken.

Met meer dan 240 kilometer kust schenkt dit gebied u prachtige beelden (en voortreffelijke visgerechten). In het noorden liggen de grootse, met heide overgroeide heuvels van de Grampians. Zo rijdt u overigens het Eden van de whiskyliefhebber binnen: Speyside. Meer dan de helft van de Schotse malt whisky distilleerderijen liggen hier rond de Rivier Spey en haar zijriviertjes. U kunt ze uiteraard bezoeken en proeven.

De stad Aberdeen staat bekend als de Granieten Stad. Aberdeen kent een zeer onderscheidende architectuur, met veelvuldig gebruik van graniet dat schittert in het zonlicht. Slenter over Union Street waar zich 800 winkels, bars en restaurants bevinden, relax in een van de vele parken of bezoek een museum of gallerie.

Historie, golfen, vissen en wandelen
Perthshire is 'Het hart van Schotland', 'Het land van de grote bomen'... Als u alles wilt zien waar Schotland zo bekend voor is, dan moet u een tijdje in dit gebied rondtoeren. De sneeuwbedekte hoge toppen van de legendarische Grampian Mountains en de beboste hellingen zorgen voor uitzonderlijke vergezichten. Rivieren en stille meren maken Perthshire voor vissers onvergetelijk. Kleine aantrekkelijke dorpen en steden als Aberfeldy en Pitlochry zijn ideale uitvalbasissen voor ontdekkingstochten.

Fife: het kleine, fiere Fife ten zuidoosten van Perthshire, gaat prat op zijn grenzen. Die stammen nog uit de tijd van de Picten, toen dit een onafhankelijk koninkrijk was. Dit is het 'bedevaartsoord' van alle golffanaten, met St Andrews als centrum.
• Famous Grouse Experience, Crieff
• Scone Palace, nr Perth
• St Andrews Cathedral & Castle
• Verdant Works, Dundee
• RRS Discovery, Dundee
• Inchcolm Abbey, South Queensferry


Klik hier om onze reizen naar en door Midden-Schotland te bekijken.
Lees meer
Noord_schotland de weg naar Applecross
Schotland: noorden
Het noorden van Schotland behoort eigenlijk tot de Highlands. De Noord en West Hooglanden-route, die door het meest noo...
Het noorden van Schotland behoort eigenlijk tot de Highlands. De Noord en West Hooglanden-route, die door het meest noordwestelijk gelegen deel van het Schotse vasteland kronkelt, verbindt Ullapool met John O’Groats en loopt door het indrukwekkende North West Highlands Geopark. Op de route wordt u getrakteerd op enkele van de meest spectaculaire wilde landschappen in Schotland, compleet met panoramische zeezichten, rustige lochs en torenhoge bergen.

In het noorden van Schotland vindt u de North Coast 500 . Deze schitterende autoroute loopt van Inverness tot Wester Ross, dwars door het uiterste noorden van Schotland. Geniet van de schitterende natuur, spectaculaire kliffen, verlaten kastelen, mystieke watervallen, sfeervolle dorpjes en maak kennis met de vriendelijke bevolking. Staan de Orkney eilanden ook op uw bucketlist? Dan is dit de uitgelezen kans om het noorden van Schotland met deze prachtige eilanden te combineren. Geniet hier van de ruige natuur, de vele dieren en de eeuwenoude geschiedenis!
• Applecross
• Durness
• Orkney
• Gairloch
• Bealach na Bà
• Inverness
• Ardvreck Castle
• Duncansby Head

Klik hier om onze reizen naar en door de Midden-Engeland te bekijken.
Lees meer
schotland zuiden
Schotland: zuiden
Velen rijden, op weg naar de Highlands, de Schotse Borders voorbij en dat is erg jammer. Want hier, net boven de grens,...
Velen rijden, op weg naar de Highlands, de Schotse Borders voorbij en dat is erg jammer. Want hier, net boven de grens, lagen de Engelsen en Schotten eeuwenlang met elkaar in de clinch en het resultaat daarvan is een reeks prachtige burchten en versterkte abdijen. Het mooie heuvelgebied leent zich uitstekend voor wandel- en fietstochten en de vruchtbare velden, de rivier Tweed met zijn schitterende decor, de drukke textielstadjes en de stille dorpen zorgen voor de nodige afwisseling.

In Dumfries en Galloway draait alles rondom de nationale dichter Robert Burns. Deze streek bezit, behalve in het Galloway Forest Park, niet de ruige bergen of de enorme valleien waar de rest van Schotland om bekend staat, maar de mooie kusten, weelderige bossen en glooiende groene heuvels zijn ook zeer de moeite waard.

Ayrshire, ten noorden van Dumfries en Galloway, noemt de 130 km aan afwisselende kustlijn terecht één van zijn topattracties. Maar je vindt hier ook historische kastelen, gin distilleerderijen, een uitnodigend golvend landschap en niet minder dan 44 golfbanen. Neem vanuit Ayrshire de ferry naar het prachtige Isle of Arran en ontdek hoe anders de westelijke eilanden zijn.
• Culzean Castle, Ayrshire
• Melrose Abbey, Scottish Borders
• Abbotsford House, Scottish Borders
• Robert Burns Centre, Dumfries
• Isle of Arran Distillery, Lochranza


Klik hier om onze reizen naar en door Zuid-Schotland te bekijken.
Lees meer
paper-aiplane

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden